Mówiąc o kulinariach, warto skoncentrować się na temacie jakim są kuchnie świata. Tak naprawdę praktycznie każdy kraj może pochwalić się innymi potrawami. Wskazać można również cechy charakterystyczne kuchni światowych. Jakie kuchnie świata uznać można za najbardziej godne uwagi? Gdzie pojechać, aby spróbować naprawdę dobrych potraw, które nie rozczarują nawet najbardziej wymagających miłośników jedzenia?
Jaka jest kuchnia francuska?
Jeśli interesują nas kuchnie świata, nie sposób pominąć kuchni francuskiej. Jest ona uważana za jedną z lepszych, idealnie wpisuje się w gust osób ceniących dania naprawdę wyrafinowane. Do najbardziej znanych dań, które mogą pojawić się na francuskim stole zalicza się:
-zupę cebulową;
-ślimaki;
-żabie udka.
Udając się do Francji, możemy liczyć na słodkie śniadanie, podczas którego nie zabraknie maślanych rogalików, miodu, dżemu i czekolady. Wieczorem możemy do posiłki skosztować jedno z wybitnych francuskich win.
Co ma do zaoferowania kuchnia włoska?
Do najlepszych kuchni świata zaliczana jest również kuchnia włoska. Mówiąc o niej, warto podkreślić, że po prostu nie da się jej nie lubić. Większości z nas kojarzy się oczywiście z makaronem oraz pizzą. Do najsłynniejszych dań zalicza się chociażby spaghetti oraz lazania. Nie można zapomnieć również o risotto, które nigdzie indziej nie smakuje tak, jak we Włoszech. Jeśli chodzi o desery, to prym wiedzie oczywiście słynne tiramisu. Włoskie sery i wina to także coś, czego nie można znać, jeśli chcemy uchodzić za prawdziwego znawcę jedzenia.
Jaka jest kuchnia gruzińska?
Kuchnie świata aromatyczne produkty to także kuchnia gruzińska, która również zasługuje na uwagę. Jest odpowiednia dla osób, które nie boją się treściwych, wręcz tłustych potraw. Nie jest ona lekka i z pewnością nie przypadnie do gustu osobom preferującym lekkie sałatki. Dużo w niej dań mącznych, do których bardzo często dodaje się ser. Do najbardziej znanych dań kuchni gruzińskiej zalicza się chinkali – pierożki mające postać sakiewek, chaczapuri – płaskie chlebki, do których dodaje się nieraz ser i często serwuje z jajkiem sadzonym. Nie można zapomnieć również o gruzińskich gulaszach. Częstym dodatkiem do dań jest kolendra.